Naš prvi zimski tekmec: FK JAVOR

Nova Gorica, 10.01.2023

Gorica v sredo, 11. januarja, odhaja v Umag, kjer bo ob 14.30 odigrala svoje prvo pripravljalno srečanje znotraj zimskih priprav. Nasprotnik je srbski FK Javor iz Ivanjice.

Javor je trenutno 14. moštvo srbske superlige, za našim tekmecem zaostajata le Mladost iz Novega Sada in Radnik Surdulica, ki sta v coni izpada. 

Klub je bil ustanovljen leta 1912, potem ko je študent po imenu Milan Radojević v Ivanjico prinesel prvo nogometno žogo. Vse do konca druge svetovne je Javor baziral na igranju prijateljskih tekem zaradi pomanjkanja organiziranih tekmovanj.

Med letoma 1958 in 1962 je bil večkrat blizu uvrstitvi v drugo zvezno ligo Jugoslavije, a se pred 90. leti ni uspel prebiti višje od tretjega nivoja. Leta 1994 mu je pod taktirko Slavenka Kuzeljevića vendarle uspel preboj v takratno drugo ligo FR Jugoslavije.

Leta 2002 si je pokoril drugorazredno raven in se prvič v svoji zgodovini uvrstil v prvo ligo FR Jugoslavije, kjer je ostal zgolj sezono. V tem času je klub vzbudil zanimanje predvsem zaradi tega, ker so ga zastopali številni afriški igralci pretežno iz Nigerije in Zimbabveja. Zopet se je na najvišji oder vrnil leta 2005 in ponovno izpadel zgolj po letu udejstvovanja. 

Po ustanovitvi srbske prve lige (drugorazrednega tekmovanja) v sezoni 2006/07, mu je nemudoma uspel dvig v srbsko superligo, kjer je zaenkrat največji klubski uspeh dosegel s četrtim mestom. Leta 2012 je izpadel, a se leto kasneje zopet vrnil. 

Kot eden večjih dosežkov velja uvrstitev v finale srbskega pokala v tekmovalnem obdobju 2015/16, v katerem je kolektiv moral priznati premoč Partizanu (0:2). 

Javor domuje na stadionu z istim imenom, ki podobno kot novogoriški Športni park sprejme okoli 3000 gledalcev. Njegova prepoznavna barva je bela, gostujoča pa rdeča.