Naše poslanstvo je vzpostaviti uspešno nogometno okolje

Nova Gorica, 18.12.2022

Oktobra je novi prvi obraz našega kluba postal Uroš Blažica, ki je nemudoma zavihal rokave. Za njegovo delo se že od samega začetka zelo zanimajo novinarji. Da bi tudi svojim privržencem razkrili, kako poteka trenutno pestro delo v pisarnah, objavljamo pogovor za portal NZS-ja - Navijaška cona.

Ob prevzemu funkcije ste dejali, da klub ni v tako slabem stanju. V kakšnem je torej?

Ni tako katastrofalno slabo, ni pa v takšnem, kot bi si ga želel. Obstajajo določene zapadle obveznosti do igralcev in dobaviteljev, ki pa jih iz tedna v teden zmanjšujemo. Načrt je, da jih do začetka nove sezone kar se da počistimo.

Načrt finančne stabilizacije Upravni odbor napoveduje do konca starega leta. Kaj je treba naprej rešiti?

Najbolj nujne obveznosti – izvržbe, zagotoviti denar, da se je sploh lahko začelo poslovati normalno. Tu gre zahvala vsem sponzorjem, ki so pristopili in pomagali v tej težki situaciji. 

Ali klub igralcem še dolguje plače oziroma koliko denarja bi morali zagotoviti do konca sezone?

Nekaj malega zaostanka še imamo. Veliko delamo na tem, da pridobimo nova sredstva in da sezono odpeljemo do konca s poravnanimi obveznostmi. Realni proračun kluba je 700.000 evrov, za drugo polovico leta pa bo treba zagotoviti približno polovico tega zneska. 

Kakšni so vaši načrti za prihodnost glede proračuna?

Če obstanemo v ligi, bo treba proračun ekipe povečati vsaj za 30 ali 40 odstotkov, če želimo imeti bolj ambiciozne cilje. 

Zagotovitev finančno stabilnega okolja s strateškim partnerjem ste izpostavili kot prvi cilj. Kako kmalu in kje vse ga iščete?

Dolgoročno je partnerski dogovor ključni cilj za naslednjih tri ali pet let. V bistvu pa ga niti ne iščemo, saj prihajajo kar sami. Kar nekaj potencialnih partnerjev je ponudilo sodelovanje. Nekatere smo ocenili kot neprimerne, z drugimi se še pogovarjamo. Računam, da bi postopek – ustanavljanje povezane družbe – izpeljali do konca te sezone in v naslednjo šli drugače organizirani.

Se je klub kadrovsko okrepil v poslovnem delu?

Da, klub ima nekaj novih sodelavcev. 

Je sodelovanje s tujim klubom možna opcija, ne glede na boleče izkušnje iz preteklosti?

Boleče izkušnje iz preteklosti so dobra šola pri odločitvah za naprej. Ne izključujemo možnosti sodelovanja z drugim klubom, zagotovo pa bomo morebitno partnerjevo finančno kondicijo dobro preverili. 

Klub rešujete tako finančno kot rezultatsko. Verjetno je marsikaj odvisno tudi od obstanka v Prvi ligi. Verjamete v to?

Absolutno verjamem. Še bolj pa v klub kot tak, kjer se nogomet igra 75 let. Naše poslanstvo je, da vzpostavimo nogometno okolje, kjer se bo dobro delalo z mladimi in da se bodo gledalci počasi vračali na tribune. 

Ima trenerski štab z Miranom Srebrničem na čelu vašo podporo?

Mojo zagotovo.

Vaša želja je tudi združitev dveh nogometnih šol, ki sta nastali, ko je klub pred leti zašel v težave. Lahko tudi tukaj pričakujemo napredek?

Tega si zelo želim. Če se bomo pogovarjali, bomo našli tudi pravo rešitev.

S čim bi bili zadovoljni v letošnji sezoni in s čim po koncu prvega mandata?

Najprej bi bil zadovoljen z obstankom vseh selekcij v Prvi ligi. Nato bom zadovoljen, če nam še uspe pripraviti podlago za prestrukturiranje in če bi izbrali pravega partnerja, s katerim bi nadaljevali zgodbo nogometa v Novi Gorici. Za konec prvega mandata si najbolj želim naslov prvaka.