Zadnje dejanje v 2022: Gostovanje v Ljudskem vrtu

Nova Gorica, 10.12.2022

Prva polovica sezone je minila, kot bi mignil. Pred nami je zadnja uradna tekma v koledarskem letu 2022, v sklopu 20. kroga Prve lige Telemach plavo-beli odhajajo na gostovanje k vse boljšemu Mariboru.

Forma nasprotnika ... 

16-kratni državni prvaki so sezono začeli zelo slabo in v prvi četrtini sezone bili celo na zadnjem mestu. Sledila je menjava trenerja, Radovana Karanovića je nasledil Damir Krznar, vijoličasti pa so začeli kazati vse boljše predstave.

Trenutno je Maribor (glede na svoj sloves ''šele'') na petem mestu, a ima zgolj točko zaostanka za Celjem in Muro ter dve točki za drugim Koprom. 9 zmag, 3 remiji in 7 porazov znese za 30 točk, v obračun z Gorico pa bodo krenili zelo motivirani.

Na zadnjih 4 prvenstvenih tekmah so dosegli ravno toliko zmag z neverjetno gol razliko 19:1, s čimer so postali najuspešnejša ekipa jeseni, kar se tiče doseganja zadetkov (43). V obrambi še vedno nekoliko šepajo - imajo namreč zgolj 2 prejeta gola manj (26) v primerjavi s četo Mirana Srebrniča (28). 

Svojo formo je zelo dvignil nekdanji nogometaš Gorice Žan Vipotnik, ki je z 8 goli najboljši strelec Štajercev. Sledi Jan Repas s 5, ravno toliko jih imata še Roko Baturina in Marko Tolić. Ivan Brnić in Marko Božić sta dodala 4. 

V formi je tudi Rok Kronaveter, ki si z 8 asistencami prvo mesto najuspešnejših podajalcev lige deli s soigralcem Markom Tolićem in vezistom Domžal Arnelom Jakupovićem.

Medsebojni obračuni ...

Ni skrivnost, da nam tekme z Mariborom ne ležijo. Po 103 prvenstvenih tekmah je s 63 zmagami tehtnica občutno na strani aktualnih slovenskih prvakov. Gorica je slavila na 24 tekmah, 16-krat nismo videli zmagovalca. Kar se tiče tekem izključno v mestu ob Dravi, je Maribor bil uspešen 39-krat, Gorica 8-krat, remi se je sklenil 6-krat.

Nazadnje sta Maribor in Gorica merila moči v 11. krogu aktualne sezone, ko so varovanci Damirja Krznarja v Novi Gorici slavili s 4:1 in Vrtnicam pokvarili 75. rojstni dan. Zadnja zmaga Gorice nad Mariborom sega v sezono 2016/17, ko so plavo-beli v 5. krogu doma slavili z 2:1. Zadnja zmaga v Ljudskem vrtu pa ni dosti starejša - v zadnjem krogu sezone pred tem je Gorica sredi Maribora zmagala s 3:2. 

Kljub temu ni zanemarljivo, da so tudi Srebrničevi varovanci v zadnjem času dvignili formo in v štajersko prestolnico odhajajo z dvema zaporednima remijema, ki sta jih dvignila iz cone izpada. 

Bivši ...

V moštvu Gorice so 3 nogometaši, ki so v preteklosti nosili mariborski dres. To sta branilca Nejc Mevlja in Denis Klinar ter napadalec Etien Velikonja.

Najboljši strelec Maribora je Žan Vipotnik, ki je bil v drugi polovici sezone 2020/21 v Novi Gorici na posoji. Na 17 odrigranih tekmaj je prispeval 1 zadetek in 1 asistenco.

Tokratna tekma ...

Začetni sodnikov žvižg je v nedeljo, 11. decembra, delegiran ob 15. uri. Izvedel ga bo Denis Šabanagić, ob stranskih avt linijah mu bosta pomagala Matej Vojska in Alen Salkić, četrti sodnik bo Rade Obrenović, nad VAR-jem pa bosta bedela Dragoslav Perić in Andraž Kovačič. Delegat bo Slavko Režonja.

Prenos ... 

Tekmo si bo mogoče ogledati na programu ŠPORT TV 1, kar nas izredno veseli, saj nas bodo lahko gledali vsi, ne glede na TV operaterja. Studijski del se prične že ob 14.15.