Za praznik goriškega nogometa gostovanje rekorderja

Nova Gorica, 01.10.2022

Konec je reprezentančne pavze, vrača se klubski nogomet. Gorico v 11. krogu Prve lige Telemach čaka domači obračun proti Mariboru. Tekma bo za klub in celotno okolje prav posebnega pomena.

Forma nasprotnika ...

Maribor se je po začetni krizi, ki je s trenerskega stolčka odnesla Radovana Karanovića, ki je letos zabeležil zgolj eno zmago (in to ravno proti Gorici), pobral in z zadnjega prišel na visoko četrto mesto. Vijoličasti so neporaženi že zadnjih 5 kol, v Novo Gorico pa bodo pripotovali s popotnico dveh zaporednih zmag brez prejetega zadetka.

Še pred reprezentančnim oknom se je v mestu ob Dravi zgodil težko pričakovani prestop. Maribor je okrepil nigerijski reprezentant Ishaq Kayode Rafiu, ki je svoje prve minute nabiral med pavzo, uradno pa ga v taboru gostov lahko pričakujemo že v nedeljo.

Medsebojna srečanja ...

Tehtnica je izrazito na strani Maribora. V prvi ligi sta bila odigrana 102 obračuna, Maribor jih je zmagal 62, Gorica 24, neodločenih rezultatov smo videli 16. Kar se tiče tekem izključno v Novi Gorici, so plavo-beli zmagali 16-krat, 23-krat je bil uspešen Maribor, brez zmagovalca pa se je zaključilo 10 tekem.

Nazadnje sta se Gorica in Maribor srečala v 2. krogu aktualne sezone, ko je bil v Ljudskem vrtu rezultat tesnih 3:2 za domače. Etien Velikonja je po podaji Alessandra Ahmetaja iz kota plavo-bele popeljal v vodstvo, Maribor je ekspresno izenačil prek Roka Baturine. Še pred koncem prvega polčasa je Maribor prišel do preobrata, ko je bil natančen Nino Žugelj. V drugem polčasu je vodstvo najprej povišal Ivan Brnić, Denis Cerovec pa je Gorico vrnil v igro, a se rezultat do konca ni več spremenil.

Zadnja zmaga Gorice nad Mariborom sega v 5. krog sezone 2016/17, ko je pred polnimi tribunami novogoriškega Športnega parka Gorica slavila z 2:1. Marko Šuler je zatresel lastno mrežo, Gregor Bajde je v nadaljevanju dosegel evrogol za vijoličaste, zmago pa je Gorici prinesel Miran Burgič.

Tokratna tekma ...

... je na sporedu v nedeljo, ob 15. uri, v novogoriškem Športnem parku. 

Glavni sodnik bo Božo Kondić, stranska Aleksandar Kasapović in Tomislav Pospeh, četrti Dejan Balažič, v VAR sobi Rade Obrenović in David Šmajc, delegat pa bo Vinko Pokovec.

Če vas pot zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne ponese na stadion, pa si tekmo oglejte na programu Sportklub 1. 

Novice iz plavo-belega tabora ...

Še vedno ima težave s kolenom krilni napadalec Žan Leban. Določen del treninga sicer oddela z ekipo, a še vedno nekaj časa preživi ob robu igrišča in trenira individualno. Predviden čas vrnitve v polni pogon je začetek prihodnjega tedna.

Tekma posebnega pomena ...

Uraden datum ustanovitve društva ni znan, pa vendar je Gorica (takrat Fiskulturno društvo Gorica) svojo prvo tekmo odigrala oktobra 1947, tako da letošnjega 10. meseca praznujemo 75. obletnico obstoja primorskega nogometnega ponosa. 

Ob tej priložnosti bi radi povabili slehernega nogometna navdušenca, da pride na tekmo, obudi spomine iz preteklih let in hkrati tudi glasno vzpodbudi plavo-bele pri novih izzivih.