Prvi primorski derbi v novi sezoni!

Nova Gorica, 04.08.2022

Po približno letu dni premora se zopet vrača nogometna poslastica za primorske sladokusce: edini pravi primorski derbi, prvi izmed štirih v letošnji sezoni Prve lige Telemach.

O nasprotniku ... 

Koper je ena izmed petih ekip v Sloveniji, ki so osvojili vsa 3 domača tekmovanja (ligo, pokal in superpokal). 

Pokalnega naslova so se 'Kanarčki' nazadnje razveselili v lanski sezoni, ko so v finalu premagali Bravo, so pa bili zelo blizu tudi dvojni kroni, a so ligaški naslov povsem ob koncu prvenstva prepustili Mariboru.

Trenutna forma ...

Koprčani na uvodu v prvenstvo delujejo prepričljivo. V prvem krogu so na obalno-kraškem obračunu strli žilavi Tabor in ga ugnali z 2:1. V 2. krogu je sledil poraz proti Bravu (0:1), v primorski derbi pa bodo vstopili s popotnico zmage nad Mariborom (3:1).

Trenutno je Koper s šestimi točkami na tretjem mestu prvenstvene razpredelnice z zgolj točko zaostanka za Radomljami in tremi točkami zaostanka za vodilno Olimpijo.

Uvod v novo sezono ima za naše rivale večinoma grenak priokus. Razlog je zgodnji izpad iz Evrope, potem ko je bil v 2. krogu kvalifikacij za konferenčno ligo s skupnim izidom 2:1 boljši lihtenštajnski Vaduz.

Medsebojna statistika ...

Gorica in Koper sta v Prvi ligi odigrala 82 medsebojnih obračunov, statistika pa je popolnoma izenačena: 28 zmag Gorice, 28 zmag Kopra in 26 neodločenih izidov, gol razlika 106:99 v korist plavo-belih.

Kar se tiče tekem zgolj v novogoriškem Športnem parku: 40 obračunov, 18 zmag Gorice, 12 zmag Kopra in 10 remijev.

Nazadnje sta se primorska rivala med seboj pomerila v 30. krogu PLT v sezoni 2020/21, ko se je obračun v Kopru končal brez zadetkov. 

Je pa Gorica nazadnje slavila proti 'Kanarčkom' v 21. krogu iste sezone. Za zmago z 2:1 sta zadetka prispevala Etien Velikonja in Tjaš Begić. 

Gorica je proti Kopru neporažena na zadnjih 3 obračunih v vseh tekmovanjih! 

Bivši ...

Za koprski grb nastopa nekaj nogometašev, ki so se v preteklosti udejanjili tudi v plavo-belem dresu. Andrej Kotnik in Bede Amarachi Osuji trenutno veljata za motor gostujoče igre, se je pa v tem prestopnem roku moštvu iz obale pridružil še vratar Klemen Hvalič, ki je odrasel v naši mladinski šoli, zadnja leta pa je bil član italijanskega Empolija.

Prihajajoči izziv ...

Tokratni primorski derbi je na sporedu v ponedeljek, 8. avgusta, ob 20.15, v novogoriškem Športnem parku. 

Glavni delilec pravice bo Slavko Vinčić, pomagala mu bosta Jure Praprotnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Denis Halilović, za video asistenco pa bosta skrbela Asmir Sagrković in Aleksandar Kasapović. Vlofa delegata pripada Gojku Setnikarju.

Če si tekme ne boste mogli ogledati v živo, jo lahko spremljate na programu Sportklub 1. 

VSI V ŠPORTNI PARK, VSI NA TEKMO!